Otpisani

Za sve banovane i otpisane sa drugih foruma kao i za sve zeljne zabave
 
HomeHome  PortalliPortalli  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Cokolada

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Cokolada   Fri Oct 26 2007, 19:17



Čokolada
(iz indijanske reči czoko-latl = 'kakaovo piće') je poslastičarski proizvod koji se pravi od kakaa, masti, sredstva za zaslađivanje i drugih dodataka. Najčešće se proizvodi u obliku tablica. U nekim državama, posebno u Meksiku, dosta se koristi čokolada u obliku pića na vodi ili nekoj drugoj tečnosti.



Po staroj meksičkoj legendi, čokolada, odnosno "xsocotlatl", kako su je Asteci
zvali, bila je piće bogova u raju, a seme kakao drveta su bogovi dali
ljudima kao blagoslov. Asteci su u znak zahvalnosti svake godine
prinosii ljudsku žrtvu, a poslednji obrok žrtvovanog bio je kakao.



Čokolada dobra za zdravlje

Umereno konzumiranje čokolade pozitivno deluje na zdravlje, smatraju stručnjaci.
Maksimalno dve do tri kockice čokolade dnevno može da bude odlično
sredstvo protiv stresa, jer je čokolada bogata magnezijumom, tvrdi
dijetetičar Sandra Šarijer.

Najzdravija je crna čokolada, koja sadrži 70-80 odsto kakaoa i
veoma malu količinu masnoće. Ona se često prepisuje i u dijetama jer
što čokalada ima više kakaoa, u njoj je manje šećera.

Čokolada, inače, ima još hijadu pozitivnih svojstava - lako je
svarljiva, puna je vitamina i glukoze neophodne mozgu, mnogi tvrde da
je i dobar afrodizijak, daje energiju organizmu i sprečava pojavu
premora, a u poslednje vreme počela je da se koristi i kao sredstvo za
masažu u kozmetičkim salonima zato što je primećeno njeno blagotovorno
dejstvo na kožu.

Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Fri Oct 26 2007, 19:24



Posle dijamanata, cokolada je najbolji prijatelj svake žene.
Možda ce vam se uciniti da je rec o "jeftinom prijateljstvu", ali niste upravu.
Vrhunska cokolada koju prave vrhunski cokoladeri sa vrhunskim sastojcima ima i cenu koja ide uz sve to. Ove cokolade možda nisu
skupe kao dijamanti, ali nisu ni vjecne. Isplate li se, procenite
sami.


Chocopologie
Cokoladna poslastica je najskuplja na svetu. Pravi je kompanija Knipschildt, a pola kilograma košta 2600 dolara.
Napravljena od 70 postotne Valrhona cokolade i slatke pavlake te se 24 sata namace u vaniliji i cistom ulju od tartufa. Kakao prah se dodaje rucno.

Noka

Noka pravi najbolju tamnu cokoladu zahvaljujuci odabiru najboljeg kakaa sa
plantaža u Venecueli, Obali Slonovace, Trinidada i Ekvadora. Sastoji se
od 75% kakaa i ostalih sastojaka, poput kakao maslaca i sl. Ono što je
posebno kod ove cokolade jeste da ne dodaje nikakve aditive niti aromu
vanilije. Okus je 100% autentican. Proizvodi je Noka Vintages
Collection, a košta 854 dolara za pola kilograma.

Delafee
Za one koji vole da jedu zlato Delafee cokolada je pravi izbor. Umesto da
cokoladu prave sa lješnjacima ili bademima, na svaku kuglicu rucno su
dodali pravo jestivo 24-karatno zlato. Od ostalih sastojaka u cokoladi
ima šecera, ulja od kokosa, kakao maslaca, mlijeka u prahu i vanilije.
Cokoladu prvi švicarski Delfee, a pola kilograma košta 504 dolara.

Richart
Cokolada Richart možda jeste cetvrta najskuplja cokolada na svijetu,
ali je napravljena od 70% Criollo kakaa iz Venecuele kojeg smatraju
najkvalitetnijim kakaom za cokoladu na svijetu. Zrna kakaa su fino
usitnjena tako da daju jedinstven ukus cokoladi. Richart cokoladi se
dodaju najbolje vrste badema, kupina, jagoda te mnoštvo egzoticnih
zacina. Richart se proizvodi u Francuskoj, za 120 dolara dobit cete
pola kilograma cokolade.

Godiva G
Slavna belgijska cokoladerija Godiva, nedavno je predstavila “G” kolekciju.
Cokolade se prave od razlicitih sastojaka, poput smjese sa 100% kakao
maslacem, tasmanijskim medom te meksickom ljutom cokoladom. Godiva G
kolekcija je najjeftinija. Košta "samo" 177 dolara za pola kilograma.


Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Fri Oct 26 2007, 19:37



Bolji sex uz cokoladu????

Izgleda da je "magični" kakao, od koga se dobija čokolada, upravo ono što vam je dovoljno da zablistate u krevetu!
Čokolada deluje uvek. Šta se u stvari dešava u organizmu kada konzumirate cokoladu?

U skoro objavljenoj studiji naučnika sa Kalifornijskog univerziteta, istaknuto je verovanje da čokolada deluje na naš mozak kao neki opijat koji širi osećanje dobrog raspoloženja i utiče na seksualne aktivnosti.
Ona sadrži feniletilamin, koji je povezan sa amfitaminima, a koji, kao i oni, podiže krvni pritisak u ogranizmu i nivo šećera u krvi, čime su naše aktivnosti povećane, te se bolje osećamo.

Osećaj posle konzumiranja čokolade sličan je euforiji i deluje na organizam kao afrodizijak. Samim tim što ste dobro raspoloženi i vaš seks će biti bolji, i pokazaćete se kao bolji ljubavnik. Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine čokolade jeste to što nisu sve čokolade iste, i one koje su na bazi kakao putera (inače su tamne, crne čokolade) jesu one koje deluju
najviše na organizam.
Prema tome table i mlečne čokolade ostavite za neki drugi put.
I još jedno uputstvo za "upotrebu" - jedite je sa tela vašeg partnera. Dvostruki užitak!!!

Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Sat Oct 27 2007, 22:33

Topla cokolada

Sastojci za 4 porcije

  • 200 g što crnje čokolade za kuvanje, izlomljene u komadiće
  • 2 dl hladnog mleka
  • 3 dl slatke pavlake
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Priprema

VARIJANTA KUVANJA NA PARI

1.Staviti komadiće čokolade i 0,5 dl hladnog mleka u posudu koja
ide nad paru, na srednje/jakoj vatri kuvati dok se čokolada ne
razmekša, mešajući drvenom varjačom
2.Dodati ostatak mleka, slatku pavlaku i vanilin ekstrakt i dalje
zagrevati nad parom, dok ne postane toplo i svi sastojci lepo
sjedinjeni

VARIJANTA KUVANJA U ŠERPICI

1.Staviti komadiće i 1 dl mleka u šerpicu. Poklopiti, i na slaboj
vatri zagrevati dok se čokolada ne razmekša, jedno 3 minuta. Mleko
nikako ne sme da provri. Skloniti s vatre i izmutiti žicom za jaja.

2.Dodati ostatak mleka, slatku pavlaku i vanilin ekstrakt i kuvati
nad srednjom vatrom, mešajući sve vreme dok se svi sastojci ne sjedine
i napitak ne postane hot.. hot...

Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Sat Oct 27 2007, 22:38

Jagode sa cokoladom

Sastojci


  • jagode
  • mlecna Milka cokolada

Priprema
Otopiti čokoladu u mikrotalasnoj pećnici ili u vrućoj vodi. Oprati
jagode, očistiti peteljke i poredati u odgovarajuću posudu. Rastopljenu
čokoladu takođe staviti u odgovarajuću posudu... Jagode umakati u
čokoladu i jesti. Very Happy

Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Sat Oct 27 2007, 23:46

Cokolada sa rizom


Sastojci

  • 1 margarin
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika meda
  • 100 grama kakaoa
  • 100 grama riže
Način pripreme
Margarin istopiti sa šećerom, medom i kakaom. Kada masa bude gotova,
skinuti sa vatre i dodati rižu. Dobro podmazati pleh uljem, pa
oblikovati smesu. Kada se kolač ohladi, staviti ga u frižider na 4
sata. Ohlađen kolač iseći na štangle.

Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Sat Oct 27 2007, 23:52

Astečka topla čokolada s čilijem

Sastojci



  • 3 šolje mleka
  • 1/2 mahune vanile (uzdužno prepolovljene)
  • 2 čili papričice (rasečene i bez semena)
  • 1 manji štapić cimeta
  • 70g kvalitetne čokolade (slatke)
  • šećera po želji

Priprema

Na vatri kratko kuvati mleko sa vanilom, cimetom i čilijem. Naknadno
dodati narendanu čokoladu i mešati dok se potpuno ne otopi u mleku,
skinuti s vatre i ostaviti 15ak minuta da odstoji i upije aromu začina.
Izvaditi začine i servirati (napitak se naknadno može dodatno
podgrejati).

Napomena: Ukoliko se koristi potpuno gorka čokolada, šećer se može
dodati već na početku kuvanja u mleko. Umesto celih čili papričica,
može se umešati 2/3 do ½ kašičice mlevene ljute paprike.

Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Sun Oct 28 2007, 00:00

MUS OD CRNE ČOKOLADE

Sastojci:

  • 150g crne čokolade,rum,
  • 4 žumanceta,
  • 2 belanceta,
  • vezica sveže nane,
  • so.
Priprema
Izlomiti čokoladu, staviti u šerpu, dodati 1dl vode i nanu, pa na
blagoj vatri istopiti, uz povremeno mešanje. Kada se čokolada potpuno
istopi, izvaditi nanu i ostaviti 15 min da se ohladi. U međuvremenu,
umutiti žumanca sa 2 kašike ruma, pa dodati u čokoladu i mešati da se
ujednači. Belanca sa malo soli ulupati u sneg, pa spojiti s čokoladom,
mešajući od dna prema gore, da se belance ne bi raspalo. Rasporediti u
4 činije i držati 2 sata u frižideru pre serviranja. Ukrasiti listićima
nane.

Savet: Umesto sveže nane, možete upotrebiti i kesicu čaja (što će vam i biti lakše pri vadđenju iz čokolade).


Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Sun Oct 28 2007, 23:24



Cokolada bolja od ljubljenja????

Već je uveliko poznato da čokolada ima psihoaktivni efekat, ali do
skora nije bilo poznato da telesne reakcije koje izaziva snažnije od
onih koje nastuaju strasnim ljubljenjem. Nedavno je organizacija The Mind Lab
sprovela istraživanje u kojem su učestvovali mladi parovi u svojim
dvadesetim godinama. Oni su najpre sisali čokoladu, a potom se ljubili.
Sve vreme im je meren rad srca i mozga, a otkriveno je da čokolada
izaziva snažniji i dugotrajniji (do četiri puta duži) uticaj. Jedan od
zaključaka je da čokolada bolje deluje kada se pusti da se otopi na
jeziku. Otkriveno je i da čokolada podjednako utiče na oba pola iako se
do sada verovalo da su žene sklonije ovom užitku. Istraživanje se nije
fokusiralo na stimulans istovremenog konzumiranja čokolade i
ljubljenja… Probajte sami pa nam javite efekte.
Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Fri Nov 09 2007, 00:29

Čokoladni kup za 25.000 dolara

Jedan njujorški restoran nudi najskuplji desert na svetu: čokoladni
sladoled od 25.000 dolara, ukrašen jestivim zlatom i komadićima
skupocene čokolade.



Ginisova knjiga rekorda je zvanično postavila tu ledenu poslasticu na prvo mesto svoje rubrike najskupljih deserata sveta.

To je smrznuta mešavina kakaoa iz 14 zemalja, mleka, pet grama ljuspica
24-karatnog zlata, ukrašena šlagom i mrvicama najskuplje čokolade
sveta, La Madlin o trifl. Desert je serviran u činiji ukrašenoj zlatom
i dijamantima, uz zlatnu kašičicu.

(B92)

_________________
Back to top Go down
View user profile
mimili
Zivim Ovde
Zivim Ovde
avatar

Female
Number of posts : 3810
Age : 34
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Re: Cokolada   Sat Nov 24 2007, 00:46

Stručni centar za čokoladu u Beogradu

Belgijska kompanija "Puratos" otvorila je u Beogradu profesionalni Demo centar čokolade, prvi takve vrste, ne samo u našoj zemlji, negu u celoj
jugoistočnoj Evropi.

Demo centar je počeo sa radom organizovanjem "Master class" seminara,
od 19. do 23. novembra, na kome su pod "palicom" vrhunskog belgijskog
majstora čokolade i poslastičarstva Stefana Mojeta domaći poslastičari
i čokoladeri imali priliku da čuju, vide i oprobaju se u pripremi
čokoladnih poslastica, rekla je menadžer Demo centra čokolade Vesna
Boca.

Pored izložbe i degustacije torti i drugih poslastica koje su napravili
učesnici seminara, Mojet je na licu mesta demonstrirao umetnost
dekorisanja torte i izradu čokoladnih pralina.



U Demo centru koji se nalazi u zgradi opštine Vračar redovno će
se održavati stručni seminari u cilju obučavanja domaćih poslastičara i
čokoladera, primenom najnovijih svetskih trendova u pravljenju torti,
kolača i pralina.

Kompanija "Puratos" je više od 85 godina posvećena sektoru pekarstva,
poslastičarstva i čokolade. Prisutna je u 110 zemalja sveta, a u Srbiji
postoji više od 15 godina, kao mešovita srpsko-belgijska kompaniju.

"Belkolada" (Belcolade) je, inače, prava belgijska čokolada i
predstavlja brend kompanije "Puratos", namenjen profesionalnim
čokoladerima, poslastičarima i pekarima kao i konditorskoj industriji.

(Tanjug)

_________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cokolada   

Back to top Go down
 
Cokolada
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Putni savjeti
» ?okolada - drevna hrana bogova
» Otkriven dje?ak sa omota Kinder ?okolade
» Eugen chocolate

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Otpisani :: Kuvar :: Slatkisi-
Jump to: