Otpisani

Za sve banovane i otpisane sa drugih foruma kao i za sve zeljne zabave
 
HomeHome  PortalliPortalli  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Parkour

Go down 
AuthorMessage
Marsovac
Admin
avatar

Male
Number of posts : 1139
Age : 41
Localisation : MARS
Registration date : 2007-10-19

PostSubject: Parkour   Mon Oct 22 2007, 13:59

...Parkour je nastao 80-ih godina u francuskom gradu Lissa (30 km od
Pariza).Ispirisan I nadahnut svojim ocem David Belle je razvio novi nacin kretanja,novi stil zivota.

Parkour predstavlja prirodan metod treniranja covekovog tela da se krece tecno I efikasno,koristeci prepreke koje se nadju ispred vas. Parkour je vise od sport-a;to je stil zivota,umetnost.To je nesto sto vam menja zivot,menja poglede na stvari ,drzi vas zdravim,otvara vam nove ideje,izazove I puteve.Pored fizicke snaga u ovoj umetnosti potrebano je I da se covek mentalno/umno razvija.

Ideja Parkour-a je da se Traceur(osoba koja trenira Parkour) sto efikasnije krece u jednom neprekidnom trku od tacke A do tacke B.Ideju je DB dobio od svog oca(tacnije vojnika iz Vijetnama) koji su da bi opstali u gustim sumama morali da beze I love.

Covekovo telo moze da uradi neverovatne pokrete sa mnogo lepote.Zato treba da iskoristimo potencijal koje nase telo ima;Zelimo stalno da napredujemo,bez ogranicenja.Mi imamo slobodu kroz kretanje i ona nam pomaze da istrazujemo nove mogucnosti.Svako ima svoj put koji prati,svoj odnos prema Parkour-u.

Evo sta je David Belle rekao o Parkour-u(ovaj citat je preuzet sa Parkour.NET):

"Passion, way of life, and today sport -- Parkour, first of all, was a natural method to develop all the qualities that are at the natural disposal of the human body. Increasing strength, agility, speed and power were the first steps in this search. As a practitioner of gymnastics, athletics and martial arts I already had certain basic abilities and skills that I found to be limited by the structures required by the various sports I was doing. So, I decided to create a sport in my own style, that is to say, without material constraints; a pair of jogging trousers, a T-shirt, a good pair of running shoes, and myself.
While running, I'd fix on a point to represent an objective, and tell myself: 'I'm going to go there; I'm going to go there directly; I'm going to go there quickly; and nothing will stop me'. I must add that I was always an enthusiastic admirer and reader of Daredevil, Spider-Man and other superhuman characters from comics, animation and action movies. All excellent warriors, and all so free."

Za ovo ste verovatno culi, ali hajde da se podsetimo:

Bavljenje ekstremnim i izuzetno opasnim sportom, pod nazivom Parkur, koji je iz Francuske, pre nekoliko meseci, stigao u naŠu zemlju posredstvom Interneta, koštao je života 14-godišnjeg Ljubišu Dimitrijevića iz Kraljeva. On je sa još dvojicom drugara pokušao da pređe preko staklenog krova jedne od hala fabrike vagona. Ljubiša je propao kroz staklo i pao sa visine od 20 metara.

Šta je parkur, ekstremni sport koji je u žižu dospeo posle pogibije mladića iz Kraljeva


Džogiraju preko krovova


Cilj je "kliziti i teći lako poput vode". Ideja je da se takmičar, odnosno trejser, što efikasnije kreće, u jednom neprekidnom trku od tačke A do tačke B. I to ne samo ulicom i trotoarom, već prateći zamišljenu liniju koja prolazi kroz dvorišta, javne garaže, parkove, parkinge", navode srpski parkuraši

Za parkur, ekstremni sport koji u našoj zemlji već neko vreme ima krug ozbiljnih poštovalaca, malo ko je i čuo dok u ponedeljak četrnaestogodišnji Kraljevčanin LJubiša Dimitrijević nije poginuo, propavši kroz stakleni krov kraljevačke Fabrike vagona. I to, sudeći prema informacijama koje je posle tragičnog događaja objavila lokalna Televizija Biser, upravo trenirajući parkur.

A, šta je, zapravo parkur, da li je zaista toliko opasan ili je u LJubišinom slučaju presudila neopreznost i neiskustvo, zapitali su se mnogi. Odgovor smo pokušali da dobijemo od srpskih parkur takmičara, ali, izrevoltirani činjenicom da se javnost zbog tragedije u Kraljevu neopravdano okrenula protiv sporta, Boris Lazić Silver, novosadski "parkuraš" nije želeo da komentariše ni reč. Samo nas je uputio na Internet sajt kluba.
"Ako znaš da hodaš, znaš i parkur", reči su kojim je takmičar na
jednom internet sajtu opisao ovaj sport. I zaista, kada je nastao osamdesetih godina prošlog veka, u francuskom gradu Lisa nadomak Pariza, njegov tvorac David Bel objašnjavao je da je parkur zapravo novi način kretanja, ali i stil života. Parkur, sudeći po objašnjenjima eksperata, predstavlja prirodan metod treniranja čovekovog tela, da se kreće tečno i efikasno, koristeći prepreke koje mu se nađu na putu.

Pa sad, zamislite da se jednog dana probudite i kroz prozor ugledate naizgled običnog momka, koji u opremi za džoging skače preko obližnjih garaža, krovova, poput mačke vešto odskakuje preko komšijskih ograda, puzi uza zidove i nestaje u susednoj zgradi. A, upravo tako izgleda jedan parkur trening. Nešto slično mogli ste dosad videti samo u Madoninom spotu i na filmu.

"Parkur je više od sporta, to je umetnost, nešto što vam menja život, poglede na stvari, drži vas zdravim, otvara vam nove izazove i puteve. Ideja parkura je da se takmičar, odnosno trejser, što efikasnije kreće, u jednom neprekidnom trku od tačke A do tačke B. I to ne samo ulicom i trotoarom, već prateći zamišljenu liniju koja prolazi kroz dvorišta, javne garaže, parkove, parkinge", navode srpski parkuraši na svom sajtu, dodajući da je Bel ideju dobio od svog oca i vojnika iz Vijetnama, koji su, da bi opstali u gustim šumama, morali da beže i love.

Sudeći prema rečima Dejvida Bela, osnivača sporta, osnovna ideja sporta jeste da se koriste fizičke sposobnosti, ali je za uspeh u parkuru bitno i brzo razmišljanje. Mnogi ovaj sport nazivaju i slobodno trčanje... Neki za njega kažu da je ekstremni sport, drugi ga smatraju borilačkom veštinom, dok treći smatraju da je parkur, zapravo, kombinacija oba, koja nalikuje vrtolomijama Džekija Čena, čije se scene borbi odvijaju upravo u gradu.


A šta je život drugo, objasniće vam iskusni "parkuraši", nego neprestano preskakanje prepreka. Ranije su ljudi to radili iz nužde, a danas, da bi se oslobodili stresa i ispitali svoje mogućnosti.

Sam termin "parkour" potiče iz francuske složenice "parkur du kombatant", što označava vojni poligon s preprekama. Sport je individualan, mada se izvodi i u dublu, bez prava međusobnog takmičenja na istom terenu. Kao urbana disciplina parkur je počeo da se razvija u predgrađima Pariza, a rodonačelnici su već pomenuti Bel i njegov učenik Sebastijan Fukan. Bel je sistematizovao dozvoljene pokrete i predstavnik je škole "zatvorenog (konvencionalnog) parkura" dok Sebastijan Fukan zastupa fluidni, funkcionalni sport, u kome nema toliko pravila, instruktora ni sudija. Načini su različiti, ali je cilj uvek isti-što brže prevazići prepreke, bez povreda ili ugrožavanja sopstvenog života, putanjom kojom je moguće i vratiti se, uz korišćenje određenih pokreta. A, neki od osnovnih pokreta su "demi tur", okreti i puzanje uz objekat, penjanje uz objekte, "ekviliber"koji podrazumeva hodanje ili puzanje na vrhu samog objekta i "franšisman" - preskakanje prepreka s doskokom na jednu ili obe noge.

Ipak, upozoravaju eksperti, bilo kakvo pentranje i padanje po zgradama teško da može biti parkur. Koliko god je izbor zahvata slobodan i zavisi od konkretnog terena, cilj je "kliziti i teći lako poput vode" preko nepristupačnih materijala i situacija. Dozvoljene su mentalne pripreme pred skok ali ne i zaleti, pomaganje bilo kojim pomagalima sem onih koja su fiksirana za teren.

NiŠta bez pripreme

Neka od pravila sporta su i da je "najstrože zabranjeno svađati se sa stanarima, jer su oni ipak gazde vaše sportske arene, ukoliko je visina prevelika, izbegnite doskok i pođite zaobilaznim putem, čuvajte se dvorišnih pasa i pasa lutalica, ne uništavajte tuđu imovinu, ma koliko vam delovala istrošeno i bezvredno..." Pre samog treninga ili takmičenja preporučuje se da se staza obavezno prepešači nekoliko puta i da se utvrditi svaki mogući doskok bez prethodne probe, da se proveri da li na putu ima opasnih mesta i, ako je to mogući, komšijama najaviti svoj prolazak. I naravno, treba biti u formi i dobro se razgibati. Oprema je jednostavna, kao za džoging, jedino je preporučljivo da patike imaju tvrđi đonom, zbog doskoka. Poželjno je imati zaštitu za kolena i laktove, duge rukave i nogavice, biciklističku kacigu i rukavice za dizanje tegova.
Back to top Go down
View user profile
 
Parkour
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Parkour

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Otpisani :: Sport :: Extremni sportovi-
Jump to: